Thursday, December 11, 2008

Mee and Bee Hoon (dari Zai Cook's ) http://zaiaziz.fotopages.com





MEE SOTO JAWA

Bahan-bahan

6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
2 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan halus
2 sudu teh serbuk lada putih
3 batang serai, dititik
lengkuas sebesar ibu jari, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
garam secukup rasa
1 cawan minyak untuk menumis
(bahan dibawah dikisar halus)
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan untuk Sambal Kicap

5 batang lada merah
20 biji lada padi merah thai
2 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap lemak manis

Bahan Hiasan
bergedil
taugeh yang telah dicelur
daun sup, dipotong halus
bawang goreng
sambal kicap
ayam, yang telah disiat-siat


Cara Menyediakan

Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang,
buah pelaga dan bunga cengkih)
bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar
sehingga naik bau.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati.
Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam.
Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.

Cara membuat Sambal Kicap

Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus.
Sedia untuk digunakan.

Cara menghidang

Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat
bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng,
bergedil dan sambal kicap.


BERGEDIL DAGING KELUARGA DIANA


Bahan-bahan
1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
300 gram daging cincang
2 biji telur, asingkan kuning dan putih
3/4 cawan bawang goreng
secekak daun sup, dicincang
2 ulas bawang putih
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa


Cara Menyediakan

1. Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat.
Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
2. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis
dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang.
Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
3. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah
ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup.
Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
4. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah
bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur
tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan
dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah,
gorengnya pun lawa
___________________________________________________________


Bihun Goreng Singapore
Kiriman: AAJ
Sumber: Eina

Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
250 gm tauge
100 gm kucai

bahan tumbuk
2 s/b lada hitam
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis atau parut panjang2]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air

Cara:
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.

Cadangan Hidangan:
Hidang dan makan panas-panas

____________________________________________________________


MEE HAILAM
Bahan-bahan
600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]


bahan hias

3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.

No comments: