gambar tunggu!!!
(dari http://mamafami.fotopages.com/?entry=1256607&page=0)
Bahan-bahan :
250 g tepung
2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil bread improver (kalau tak ada..rasa nye Ok gak...dari rujukan mamafami fotopages)
15 g gula
1 sudu kecil garam
13g shortening (lemak sayuran)/butter
160 ml air
Kaedah penyediaan :
1. Ayakkan tepung, bread improver dan garam ke dalam mangkuk pengadun. Masukkan gula, yis kering dan shortening dan ramaskan hingga seperti breadcrumbs.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh yang lembut dan elastik terbentuk.
3. Keluarkan dari mangkuk pengadun dan bulatkan doh. Tutupkan dengan kain lembab atau balutkan di dalam beg plastik yang bersih. Biarkan naik sekali ganda saiz asal.
4. Griskan loyang roti dengan shortening atau majerin.
5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bentukkan dan susun di dalam loyang roti. Biarkan naik sekali ganda.
6. Sapukan dengan telur yang dipukul sedikit (mama tak sapu roti dengan telur) dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 hingga 30 minit. Sebaik keluar dari ketuhar, mama sapukan di atasnya dengan majerin.
Monday, December 29, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment