

(resepi dari Norhazimah bt Ismail)
Bahan-bahan
1 ekor ayam sederhana besar (dipotong kecil, bersih & toskan)
1 buku bawang putih (dipotong nipis-nipis)
1 ulas bawang besar (dipotong nipis-nipis)
1 buku halia sebesar ibu jari (dipotong nipi-nipis)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk ngan *segenggam ikan bilis* tu...)
1 cawan minyak masak (kalau takut oily sangat..boleh le dikurangkan sedikit)
1 cawan kicap
1 batang serai (ditumbuk)
2/3 biji lada besar merah/hijau
*segenggam ikan bilis* (utk maniskan masakan)
sedikit garam (ikut rasa)
secubit kunyit
Cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih, halia, & bawang besar sehingga aromanya naik.
2. Masukkan lada hitam & ikan bilis tu.
3. Masukkan ayam, sedikit garam, kunyit, serai & lada besar.
4. Masukkan secawan kicap tadi.
4. Tutup kuali ngan penutup utk seketika...sehingga ayam masak (api hendaklah dikecilkan)
5. Jeng-jeng...kira dah siap le tu. Apa lagi, boleh le dihidangkan. Nyummmy tau...
______________________________________________
Kangkung tumis air cili api

resepi...tak yah kot...
(kok rajin nanti...ibu tulis..hehehehe...)
No comments:
Post a Comment