Friday, December 12, 2008

Kuih Gunting (untuk kudapan anak-anak) DAN KEK KUKUS dari resepi.net


KEK KUKUS GULA HANGUS
Sumber: Puan Halimah

Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

1.Gula digoreng dengan api sederhana besar.
2.Bila gula dah agak cair masukkan air panas (Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletup-letup. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:

1.Pukul telur sampai kembang & pekat.
2.Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata
3.Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
4.Tuang kan esen vanila.
5.Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.
6.Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
7.Dibakar selama 60 minit suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pula api atas & bawah.

Versi maklang

1.Masukkan gula hangus dulu, dah cair masukkan butter.
2.Sementara tu maklang siapkan bahan adunan.
3.Telur tu maklang pukul dengan whisker dulu bersama susu pekat, lepas itu terus campak dalam blender.
4.Curahkan tepung sikit demi sikit dan press.
5.Lepas itu masukkan gula hangus dan press lagi sehingga adunan sebati.
6.Biarkan dalam blender bertutup selama 2 jam. Kemudian dibakar.
_______________________________________________________________

Kuih Gunting

Sumber : Zurinina

Bahan A
1 Kati Tepung Gandum

Bahan B
Daun Bawang & Saderi
Sedikit daun kari
Udang kering
Ikan bilis
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Bawang merah 3 biji
Bawang putih 1 biji

Bahan C
Santan secukupnya

Caranya

1.Kisar bahan B halus, kemudian campurkan ke dalam tepung gandum. Masukkan santan dan uli.
2.Kemudian bentukkan bulat bulat seperti lempeng dan bakar sekejap di atas api utk membolehkan kita mengunting kuih tu. Kemudian gunting.
3.Selepas digunting boleh digoreng.
4.Jika ingin pedas boleh masukkan cili boh ikut kepedasan yang diinginkan.
________________________________________________

3 comments:

ina said...

salam simah.....

kek kukus gula hangus tu mcm sarang lebah ek....berlobang2..hehehe

cuba ko buat kalau sodap boleh den cubo...

Simah said...

Ina...
Den ponah cuba masa bujang dulu...kat UKM. Memang sodap pun..
Walaubagaimana pun, nak cuba buat gak nanti...
Bila aku dah buat, aku akan snap photo & letak kat sini...
Tunggu!!!!

izzaliana said...

salam kak,saya baru first time jenguk akak punye blog.saya nak tau tentang kek gula hangus.mcm mane nak jadikan kek tu sarang lbh cantik?sbb saye buat jd tp tak mcm yg saya nak.