Monday, July 13, 2009
Kacang Goreng Bersalut Pedas
Ini le dia...
Dilihat ngan lebih dekat...
(http://resepi.mesra.net/Detailed/5901.shtml)
Kacang Tanah Goreng Pedas
Kiriman: SHR, Brunei
Sumber: mama
Bahan-Bahan:
1 kg kacang tanah (goreng awal)
3 ulas bwg merah (kisar)
3 ulas bwg putih (kisar)
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar gula
garam
ajinomoto
2 sudu besar sos cili maggi
2 sudu besar minyak
2 sudu besar ikan bilis kering (goreng awal)
Cara:
panaskan minyak. tumis bwg merah dan putih sehingga keluar minyak.kemudian tumiskan lada dan masukkan gula. kacau sehingga keluar minyak dan kental kerana gula. jika kurang kental tambah sedikit gula lagi. kemudian masukkan kacang goreng gaul rata lagi dan masukkan ikan bilis dan sos cili. gaul dan akhir sekali masukkan bahan perasa garam dan ajinomoto.
Cadangan Hidangan:
toskan minyak dan sejukkan kacang sebelum di masukkan kedalam bekas kedap udara.
(jeng-jeng-jeng... ibu nak buat gak dalam minggu ni... TUNGGU!!!!)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
dah try buat tghari tdi.sedapp..thnk 4 sharing da recipe.huby dan ank2 puji sedaapp...
nyum..nyumm ehehe:-)
Alhamdulillah...
Mimie,
boleh le try resipi yang lain lak.
insya allah me try rsipi akak yg lain pulak...
Post a Comment